Zkoušky a závody

9.-10. 10. 2009 IV. ročník Memoriálu Zdeňka Katolického

Na čtvrtý ročník Memoriálu Zdeňka Katolického, pořádaný ZBK JMK ČR v suché Lozi, jsme se z Prahy vydali stejně jako v loňském roce v trojčlenné výpravě. Kristýna Schnablová s Abiah a Adéla Richterová s Brixem byly přihlášené do kategorie pro pokročilé, kde se závodilo dle mezinárodních zkoušek IRO ve stupni B (noční sutina dle RH TB, denní plocha, poslušnost a dovednost dle RH FLB). Filip Štrach s teprve sedmiměsíčním Grysonem pak byli přihlášeni do kategorie A (noční sutina dle dle RH TA, denní plocha dle RH FLA, poslušnost a dovednost dle RH E).

Jako terén pro páteční noční speciály výborně posloužila skládka suti, která dobře prověřila schopnost psů samostatně pracovat a pohybovat se v sutinách. Ke kvalitě závodu přispělo i použití figurantů z řad SDH, tedy osob všem psům cizích. Denní plochy se odehrávaly v přírodních terénech v okolí campu Zbrojovák, kde probíhaly i disciplíny poslušnost a dovednost.

I když letošní ročník nebyl z organizačních důvodů uspořádán jako otevřený závod, přesto celková účast 18ti týmů (psovod + pes) z řad členů ZBK JMK ČR překonala loňský ročník, kdy soutěžilo týmů patnáct.

A jak naše pražská výprava dopadla? Kristýna Schnablová s Abiah Beauty from Czech obhájila celkové vítězství v závodu, ke kterému přidala nejlepší dovednost a sutinový speciál (196 bodů) kategorie B. Adéla Richterová a Brix z Husovy tvrze obsadili 2. místo v kategorii B, kde předvedli i nejlepší práci v plošném speciálu (198 bodů). Výborná práce v obou speciálech (194 a 186 bodů), kterou předvedl Gryson Mi-Ji vedený Filipem Štrachem, pak znamenala 2. nejlepší sutinový i plošný speciál a 3. místo v celkovém pořadí kategorie A.

Výsledky závodu (formát PDF): zbkjmkcr.ic.cz

Mini galerie: (pro otevření klikni na náhled fotky)

Autor fotek: č. 1, 2, 3, 4 - Petr Meduňa

14.-16. 8. 2009 Otevřené Mistrovství Rakouska

Letošní Mistrovství Rakouska se konalo nedaleko města Eggendorf ve vojenském prostoru Tritolwerk. V tomto zařízení probíhaly poslušnosti, dovednosti a sutinové speciály, které se odehrávaly na jednom z šestice propracovaných sutinových trenažérů. Plošné speciály probíhaly cca 20 minut jízdy od vojenského prostoru, stopy byly prováděny na vyprahlé trávě v okolí letiště.

Českou republiku na Mistrovství Rakouska reprezentovala výprava Kynologické záchranné jednotky ČR a naše Kristýna Schnablová s Abiah, která startovala v kategorii ploch (dle RH FLB) i v kategorii sutiny (dle RH TB). Rozhodčími soutěže byli: Martin Gut (plochy a stopy), Alois Russeger (sutiny), Vilém Babička (poslušnost), Katji Skulj (dovednost).

Jelikož cizí státní příslušníci měli vstup do vojenského prostoru umožněný pouze při soutěži, většinu času tak naši reprezentanti trávili na louce mimo vojenský prostor, kde jim v tropickém horku byly jediným zdrojem stínu jejich vozidla a stany. Vylosované pořadí nástupu na jednotlivé disciplíny a odolnost psa vůči horku pak znatelně ovlivnily i výkony psů na speciálech.

Naše Abiah sice měla trochu smůly na plochách, kde jí scházela jedna osoba, ale vše se v dobré obrátilo v sutinové kategorii - tam vedle vyrovnaného a živého výkonu na poslušnosti a dovednosti (46 a 46 bodů) předvedla i spolehlivou práci na speciálu, kde v časovém limitu nalezla všechny 4 figuranty. Vedle horka práci některých psů ovlivnilo i to, že se figuranti na sutinách po nálezu nevyprošťovali, a tak se někteří psi opakovaně vraceli k již nalezeným osobám a znovu je vyštěkávali.

Výsledkem startu Kristýny Schnablové s Abiah Beauty from Czech je opětovné splnění limitu zkoušky RH TB a výborné 5. místo v mezinárodní konkurenci 50ti týmů startujících v sutinové kategorii.

Další články: kzjcr.wbs.cz

Další foto: kvinecka.rajce.idnes.cz

Mini galerie: (pro otevření klikni na náhled fotky)

Zdroj fotek: http://kvinecka.rajce.idnes.cz/

10.-18. 7. 2009 Letní výcvikové soustředění v Suché Lozi

Ve dnech 10. až 18. července 2009 jsme se účastnili letního výcvikového soustředění Záchranné brigády kynologů Jihomoravského kraje ČR, které se konalo v campu Zbrojovák v Suché Lozi.

V rámci bohatého programu této akce Adéla Richterová s Brixem z Husovy tvrze složili zkoušku RH FLB (40/36/188, rozhodčí: Květoslav Štibora), Kristýna Schnablová s Abiah Beauty from Czech zvítězily v nočním závodě, a Lenka Vlachová s Barnym úspěšně absolvovali interní plošný test (podmínka pro podání přihlášky na atesty).

Další foto: fotobrix.wz.cz

Mini galerie: (pro otevření klikni na náhled fotky)

Autoři fotek: č. 1, 3, 4, 5 - Filip Štrach; č. 2 - Petr Meduňa

1.-5. 7. 2009 Mistrovství světa IRO 2009

Na letošní Mistrovství světa IRO, konané ve městě Craiova (Rumunsko), vyslala ZBK JMK ČR dvojčlenné družstvo ve složení: Kristýna Schnablová s Abiah, startující v kategorii plochy (a současně i team leader), a Iveta Matzenauerová a Avangerem, startující v stopách.

Iveta Matzenauerová s Avangerem Zorro Wonderfull Dream (BOC) podali ve své kategorii skvělý výkon, jako jediní splnili limit zkoušky a s body: 42/42/187 se zaslouženě stali Mistry světa v záchranném stopování. Kristýna Schnablová s Abiah Beauty from Czech (FCR) pak na mistrovství podaly devatenáctý nejlepší výkon v kategorii plochy.

Kompletní výsledky: stopy - plochy - sutiny - voda

8.-10. 5. 2009 1. přebor záchranných psů ČR

Ve dnech 8. až 10. května 2009 uspořádal Svaz záchranných brigád kynologů ČR v Horní Stropnici první ročník otevřeného přeboru ČR dle IPO-R. Závod navázal na tradici v minulých letech pořádaných závodů "Intercup Humanity".

Jedinou podmínkou účasti na letošním ročníku byla úspěšně složená zkouška nižšího stupně v příslušné kategorii, tato otevřenost závodu jistě přispěla k jeho atraktivnosti. Samotný závod pak probíhal ve čtyřech kategoriích (sutiny, plochy, voda, stopy) dle propozic zkoušek RH TB, RH FLB, RH WC a RH FB. Delegovanými rozhodčími byli: Thanner Gerd (A), Babička Vilém (CZ) a Murase Hidehiro (J).

Na startovní listině bylo možné nalézt celkem 44 kynologických týmů nejen z různých tuzemských organizací, ale i z Rakouska, Slovenska, Nizozemí a Itálie.

V barvách ZBK JMK ČR se závodu zúčastnily dvě členky naší skupiny. Adéla Richterová s Brixem z Husovy tvrze startovala v kategorii ploch (dle RH FLB), kde obsadila 7. místo. Kristýna Schnablová s Abiah Beauty from Czech startující v kategorii sutiny (dle RH TB) obsadila 11. místo.

Další foto: ipor.zachranari.cz

Oficiální web závodu: ipor.zachranari.cz

Mini galerie: (pro otevření klikni na náhled fotky)

Zdroj fotek: http://www.ipor.zachranari.cz/

4. 4. 2009 Národní zkoušky IRO v Praze

V sobotu 4. dubna 2009 jsme v Praze opět pořádali zkoušky záchranných psů dle mezinárodního zkušebního řádu IRO. K posuzovaní zkoušek byl pozván mezinárodní rozhodčí IRO Pavel Šabacký a vedoucí zkoušek byla Kristýna Schnablová. Prostory cvičiště a výborné občerstvení nám opět poskytl kynologický klub v Újezdě nad Lesy, za což znovu děkujeme.

Na zahájení akce bylo krátce po 8 hod. ranní nastoupeno celkem devět kynologických týmů, které byly přihlášeny na široké spektrum zkoušek (1x RH E, 2x RH FLA, 2x RH TA, 2x RH FB, 2x RH TB). Během dopoledních hodin probíhalo přezkušování psů ve cvicích poslušnosti a dovednosti. Speciální práce se následně konaly v přírodních terénech v okolí Újezda nad Lesy (plošné vyhledání, stopy) a v komplexu několika pobořených budov v pražském Karlíně (vyhledání v sutinách).

V celkové bilanci pak úspěšně zkoušku složily tyto týmy:
RH E – Ota Moravec a Nella (GR bez PP) – 161 bodů (ZBK JMK ČR)
RH FLA – Adéla Richterová a Brix z Husovy tvrze (BC) – 260 bodů (ZBK JMK ČR)
RH TA– Petra Svobodová a Aberdeen Red Camden Dog (ACD) – 231 bodů (ZBK JMK ČR)
RH FB – Iveta Matzenauerová a Avanger Zorro Wonderfull Dream (BOC) –271 bodů (ZBK JMK ČR)
RH FB – Iva Lžičařová a Chira od řeky Labe (NO) – 274 bodů (KZJ ČR)
RH TB – Jitka Dědinová a Garp z Rohozenských Bořin (ASS) – 264 bodů (ZBK Praha)
RH TB – Lucie Zabová a Sarah (RR bez PP) – 253 bodů (ZBK Praha)
Gratulujeme!

Mini galerie: (pro otevření klikni na náhled fotky)

Autor fotek: Vláďa Slavík

8. 3. 2009 Národní zkoušky IRO v Praze

V neděli 8. března 2009 se v Praze konaly zkoušky záchranných psů dle mezinárodního zkušebního řádu IRO. Hlavním organizátorem akce byla naše pražská skupina členů Záchranné brigády kynologů Jihomoravského kraje ČR. K posuzovaní zkoušek byl pozván mezinárodní rozhodčí IRO Pavel Šabacký, vedoucí zkoušek byla Kristýna Schnablová. Na hladkém průběhu akce se podílelo i několik členů Pražské ZBK, prostory cvičiště a výborné občerstvení pak zajistili členové kynologického klubu v Újezdě nad Lesy, za což jim patří naše díky.

Na zahájení akce bylo krátce po 8 hod. ranní nastoupeno celkem sedm kynologických týmů, které byly přihlášeny na zkoušky rozdílné obtížnosti (2x RH E, 2x RH TA, 3x RH TB). Během dopoledních hodin probíhalo přezkušování psů ve cvicích poslušnosti a dovednosti. Po zpracování nezbytné administrativy se účastnící zkoušek přesunuli do komplexu několika pobořených budov v pražském Karlíně, kde ve členitých sutinách proběhly speciální práce. Zárukou odpovídající náročnosti zvoleného terénu bylo i to, že se jedná terény, které byly použity na podzimním Mistrovství republiky kynologů IZS.

V celkové bilanci pak úspěšně zkoušku složily tyto týmy:
RH E – Zdeněk Kačírek a Gian Gift Triumetal (VK) – 176 bodů (ZBK JMK ČR)
RH TA – Filip Štrach a Kraken Halit Paša (DB) – 280 bodů (ZBK JMK ČR)
RH TB – Lucie Zabová a Maggie (bez PP) – 280 bodů (ZBK Praha)
RH TB – Martin Brandner a Bára (LR bez PP) – 262 bodů (ZBK Praha)
RH TB – Jindřich Nečas a Atrey Artemis Terra (VO) – 253 bodů (ZBK LK)
Gratulujeme!

Další foto: Kris.cz - zbkjmkcr.ic.cz

Mini galerie: (pro otevření klikni na náhled fotky)

Autoři fotek: č. 1, 2, 3, 4, 5 - Vláďa Slavík